Miten pärjätä hirviöpomon kanssa?

Suomessa vietetään työelämässä useita kymmeniä vuosia ja samassa yrityksessä suomalainen työntekijä viihtyy keskimäärin noin vuosikymmenen ajan. Työpaikan vaihtoon on lukuisia syitä, mutta yksi hyvin painava syy on ehdottomasti huono esimies. Kaikki ihmiset ovat erilaisia, joidenkin kanssa ei vain tule toimeen ja jotkut tekevät toisten elämästä hyvin vaikea tarkoituksellisesti, tällaisia ovat juurikin esimerkiksi hirviöpomot, jotka kiusaavat työntekijöitä tahallaan ja aiheuttavat näin ollen huonon työpaikan ilmapiirin. Kiusaaminen voi tapahtua hyvin monella tavalla; sanallisesti, vihjailevasti, työvuoroissa sekä jopa erilaisissa eleissä. Epäsopivan käytöksen kyllä tunnistaa, sillä työpaikalla ei ole enää hyvä olla.

Mikäli työpaikan vaihtaminen ei jostain syystä onnistu, niin hirviöpomon kanssa saattaa pärjätä muutamilla hyvillä neuvoilla. Tärkein on kuitenkin muistaa, että jättää huonon esimiehen arvostelut ja kiusanteon omaan arvoonsa, luottaa itseensä ja omaan työsuoritukseensa sekä tekee selkeän rajan työn ja vapaa-ajan välille. Mikäli myös mahdollista, hirviöpomoa voi vältellä työpaikalla mahdollisuuksien mukaan.

Millainen on hirviöpomo?

Huonoja esimiehiä löytyy roppakaupalla! Yksi huonoista pomoista on pelolla johtava pomo, joka vie työntekijältä pahimmillaan sekä työkyvyn että -ilon. Tämä tietenkin näkyy suoraan työntekijän työsuorituksessa ja näin ollen saa hirviöpomolle lisää valittamisen ja kiusaamisen aihetta. Kovaääninen pomo taas huutaa, räyhää ja karjuu työntekijöilleen toistuvasti eikä välttämättä itse edes tajua olevansa hirviöpomo, vaan luulee tällä toiminnallaan edesauttavan parempaa työtulosta. Tosiasiassa tällainen vie työntekijältä ilon ja motivaation työhön, sekä saattaa aiheuttaa jopa pelkotiloja työpaikalla.

Millainen on hirviöpomo?

Millainen on hirviöpomo?

Piikikäs johtaja ei huuda eikä korota ääntänsä, mutta piikittelee ja saivartelee kaikista asioista. Hän saattaa käyttää huumoria avukseen sekä mennä todella yksityiskohtaisuuksiin kommenteissaan. Työntekijä tuntee yleensä olevansa varsin surkea kaikessa mitä tekee, eikä koskaan mikään kelpaa tällaiselle esimiehelle. Mykkä pomo taas ei ole oikeastaan yhtään sen parempi, kuin muutkaan, sillä tällöin työntekijälle tulee usein tunne, että esimies ei välitä työntekijöistä tai mistään muustakaan. Välinpitämätön mykkä pomo ei suoraan sanoen välitä mistään. Häneltä on turha odottaa kannustusta, ohjeistusta, positiivista kommenttia tai edes negatiivista kommenttia. Välinpitämättömän pomon suhtautuminen asioihin saa työntekijän epävarmaksi työstä ja itsestään, sillä mistään ei kuulu minkäänlaista ohjeistusta tai palautetta. Työntekijä saattaa myös itse muuttua välinpitämättömäksi työtään kohtaan. Hirviöesimiehen tunnistaa yleensä suhteellisen pian, sillä työpaikalla ei todellakaan ole hyvä ilmapiiri, eikä hyvä olla.

Lähde pois, jos mahdollista

Kaikista paras, nopein ja helpoin ratkaisu on lähteä pois, mikäli se vain on mahdollista. Elämä on kuitenkin sen verran lyhyt, joten miksi tuhlata sitä huonon esimiehen alaisena? Vaikka pitäisitkin työstäsi, voi huono esimies viedä tämän tunteen hetkessä, lisäksi kukapa haluaisi ylimääräistä stressiä kannettavakseen niin töissä kuin vapaallakin? Mikäli olet työskennellyt huonon esimiehen alaisena ja suunnittelet pois lähtöä, niin toteuta se heti! Voi olla, ettet uskalla toteuttaa sitä, sillä pelkäät esimiehen reaktiota, mutta ajattele itseäsi. Sinun ei tarvitse kenties nähdä tätä kyseistä hirviöpomoa enää ikinä sen jälkeen, kun pääset pois. Mieti mitä kaikkea voitat, kun lähdet tekemään työtä, josta pidät ja jossa esimiehet ovat kannustavia, rakentavaa kritiikkiä antavia, ohjaavia ja jopa mukavia.

Hirviöpomo on saattanut viedä sinulta uskon itseesi, joten saatat jopa ajatella, että sinusta ei ole kyseiseen työhön, tai oikeastaan mihinkään muuhunkaan. Tämä on yksi pahin, mitä huono esimies voi käytöksellään aiheuttaa ja tämän vuoksi tulisikin aina muistaa luottaa itseensä. On siis hyvä muistaa, että pomosi ei ole välttämättä oikea henkilö arvioimaan suoritustasi todenmukaisesti. Muista luottaa itseesi, usko parempaan ja ota riski ja lähde hirviöpomon alaisuudesta pois!