Vinkkejä sopivan työntekijän löytämiseen

Ahkeran, tunnollisen ja kyvykkään työntekijän löytäminen ei ole helpoin tehtävä yrittäjän maailmassa. Rekrytointiprosessi on usein pitkä ja aikaa vievä, ja vielä sen päätyttyäkin yllätyksiä voi olla luvassa. Kuinka löytää satojen hakijoiden joukosta ne helmet? Asiantuntijoiden mukaan on olemassa muutamia vinkkejä, joiden avulla oikean hakijan erottaminen joukosta helpottuu huomattavasti. Hyvän työntekijän löytämiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa, sillä yritys on tasan niin hyvä, kuin sen työntekijät ovat.

Vinkkejä sopivan työntekijän löytämiseen

Huolehdi, että oikeanlaiset tekijät löytävät ilmoituksesi

Kaikkein varmin tapa tietää, mitä uudelta työntekijältä voi odottaa, on palkata jo lähipiiriisi kuuluva ammattilainen.  Onko yrityksessä mahdollisesti töissä joku, joka tahtoisi lisää vastuuta tai uudenlaista työnkuvaa? Kartoita ensimmäisenä työpaikan sisäinen tilanne. Jos olet jo tehnyt töitä henkilön kanssa, olet saanut melko todenmukaisen kuvan hänen kyvyistään ja heikkouksistaan. Tunteeko luotettu ystäväsi tai liikekumppanisi jonkun, joka olisi sopiva tarjolla olevaan työhön? Kerro aikeistasi uuden työntekijän hankkimisen suhteen myös verkostoissasi. On hyvin mahdollista, että joku tuntee oikean tyypin paikkaan. Jos ulotat haut oman piirisi ulkopuolelle, käytä aikaa huolellisesti kirjoitettuun työpaikkailmoitukseen. Kerro mahdollisimman tarkasti yrityksestä sekä työnkuvasta. Kerro myös rehellisesti, mitkä ovat edellytykset työntekijältä. Älä sorru kiireessä latteuksien lateluun tai ilmoitusten kopiointiin. Näin  oikeat henkilöt innostuvat vastaamaan ilmoitukseesi, ja ylimääräiset hakemukset karsiutuvat pois. Älä kuitenkaan liioittele vaatimuksissa, sillä se voisi säikäyttää hyviäkin työntekijöitä karkuun. Työilmoitusten selailu siirtyy aina vain enemmän internetiin. Punnitse, millaisia julkaisualustoja haluat käyttää. Sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Instagramissa näkyvyys voi olla todella laaja, mutta niiden kautta haaviin voi tarttua myös paljon materiaalia, joka ei sinua palvele.  LinkedIn sen sijaan on enemmän asiantuntijaosaamiseen keskittynyt sivusto. Sen kautta saat ilmoituksellesi näkyvyyttä helposti myös kansainvälisesti, joten se on erityisosaamista vaativiin töihin mainio rekrytointisivusto. Te-toimistojen nettisivuilla haut ovat taattuja, mutta riskinä on ilmoituksen hukkuminen satojen muiden joukkoon. Yksi hyvä vaihtoehto voikin olla maksullisten työpaikkaportaalien käyttö, esimerkiksi monster.fi. Nämä portaalit myyvät näkyvyyspaketteja ja auttavat näin lisäämään ilmoituksen tehokkuutta.

Haastattelut ja mahdolliset kokeilut

Kun hakemusten virrasta on saatu kuorittua kiinnostavimman oloiset henkilöt, päästään siirtymään työhaastatteluihin. Jos vain mahdollista, työhaastattelu olisi aina hyvä järjestää kasvokkain. Näin voidaan ottaa huomioon varsinaisen sanoman lisäksi muut tekijät, kuten elekieli, hakijan huokuma asenne ja se, kuinka hakija osaa käsitellä tilannetta. Joskus tapaamisen järjestäminen kasvotusten ei onnistu välimatkojen vuoksi – tällöin oikein oiva apuväline on Skype, jonka avulla on helppo ottaa videoyhteyttä.  Peruskysymysten ja tehtävään liittyvien teknisten kysymysten lisäksi yritä selvittää, millainen persoona on kyseessä. Voit pyytää hakijaa kertomaan esimerkiksi onnistumisistaan elämässä ja uralla, ja vastaavasti tilanteista, jotka hän on kokenut haastaviksi. Hakijan asenteista kertoo myös paljon se, millaisen tiimin ja esimiehen kanssa hän haluaisi työskennellä – lisää siis kysymys listaasi. Kiinnitä huomiota erityisesti siihen, miten työnhakija viestii. Tärkeää ei ole vain kyky ilmaista itseään selkeästi, vain myös kyky kuunnella ja reagoida kuulemaansa. Toimiva kommunikaatio on kaiken pohja. Aloilla, joissa viestintä ja kommunikaatio on erityisen tärkää, voi olla hyödyllistä järjestää haastattelutilaisuuksia, joissa on mukana useampi henkilö. Näin kommunikaatiosta ja tilanteiden hallinnasta saadaan monipuolisempi kuva.

Haastattelut ja mahdolliset kokeilut

Mikäli rooli, johon olet hakemassa työntekijää, on yritykselle erityisen merkittävä, järjestä vähintään kaksi haastattelukierrosta eri henkilöiden toimesta. Muista olla aina selkeä työehdoista ja sopimuksista – olisi suuri synti, jos sopivan henkilön löydyttyä työsuhteeseen tulisi olevia rakoja täysin vältettävissä olevien epäselvyyksien vuoksi.