Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Yksinkertaisin yritysmuoto Suomessa on toiminimen perustaminen yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Usein kansanomaisesti tätä kutsutaan vain toiminimeksi, mutta toiminimi itsessään käsittää muitakin yritysmuotoja. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on kuitenkin vain yrittäjä, ei yhtiö.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Jos yrittäjyys kiinnostaa, on tärkeää ottaa etukäteen selville, mikä yritysmuoto soveltuu kyseiseen toimialaan parhaiten. Ajateltavia asioita on muun muassa kuinka monta henkilöä yritys työllistää, tarvitaanko alkuun suuria investointeja ja onko yrityksellä kiinteää toimipaikkaa. Usein pienien yritysten looginen ratkaisu on yksityinen elinkeinonharjoittaja. Neuvoja toiminimen perustamiseksi on netti pullollaan, ja useilla paikkakunnilla toimii myös asiaan erikoistuneita yhdistyksiä. Vertaistukea ja käytännön neuvoja voi myös etsiä sosiaalisesta mediasta, mutta ihan kaikkea ei kannata uskoa, mitä sieltä lukee. Useat pankit tarjoavat myös maksullisia palveluja uusille yrittäjille. Yritysmuotona yksityinen elinkeinonharjoittaja on helppo ratkaisu, ja firman voi laittaa jäihin helposti, jos tulee kausi, ettei sitä tarvita. Laskutus ja kirjanpito on usein yksinkertaista, ja vaikka kirjanpitoon suositellaankin ammattilaisen apua, voi sen joissakin tapauksissa hoitaa itsekin suhteellisen helposti. Suurimpana negatiivisena puolena yksityisessä elinkeinonharjoituksessa voidaan pitää sitä, että yrittäjä on vastuussa mahdollisista tappioista henkilökohtaisesti. Verrattuna esimerkiksi osakeyhtiöön, jossa yhtiöön sijoitetut varat vastaavat taloudellisista riskeistä, on pienen toiminimen perustaja yrityksensä takana koko omaisuudellaan.

Ennen toiminimen perustamista

Vaikka toiminimen perustaminen on yksinkertaista ja edullista (tai jopa ilmaista), on olemassa muutamia seikkoja, joita kannattaa pohtia ennen toiminimen aloittamista. Osakeyhtiö on toiminimen lisäksi Suomen suosituin yritysmuoto, ja yleensä valinta tapahtuu näiden kahden yritysmuodon välillä. Koska yrittäjyyden tarkoituksena on tehdä rahaa, toimiala, yritysmuoto, kasvuoletukset ja realistiset voitot tulee miettiä hyvissä ajoin etukäteen. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos yritys tuottaa alle 35 000 euroa vuodessa, toiminimi on paras ratkaisu. Jos aletaan puhua tästä suuremmasta liikevaihdosta, verotuksellisista syistäkin osakeyhtiö on yleensä parempi ratkaisu. Yksityiset elinkeinonharjoittajat usein myyvät palveluja tai käden taitojaan. Esimerkiksi vapaat toimittajat, graafiset suunnittelijat tai käsitöitään myyvät henkilöt toimivat yleensä toiminimen turvin. Alkupääomaa ei tarvita paljon, erillistä liiketilaa harvoin ja kasvusuunnitelmissa ei ole maailman valloitus. Tuotot nostetaan palkkana, josta maksetaan normaalia tuloveroa. Yksityisen elinkeinonharjoittajan on myös mahdollista hakea starttirahaa, jota voi saada kahdessa kuuden kuukauden jaksossa. Kirjoitushetkellä se on 32.40 euroa päivässä, ja se myönnetään yksityiselle henkilölle. Huomioitavaa on, että starttirahaa tulee hakea ennen toiminimen perustamista.

 

Toiminimen perustaminen käytännössä

Ennen varsinaisen toiminimen perustamista, kun on jo tarkasti harkittuaan päätynyt yksityisen elinkeinonharjoittajan yritysmuotoon, kannattaa miettiä muutama muukin asia valmiiksi ennen rekisteröitymistä. Toiminimen nimi, toimialat, pankkitilin valinta ja kirjanpidon hoitaminen ovat perustavanlaatuisia asioita, jotka on hyvä olla mietittynä ennen kuin istuu koneen ääreen hoitamaan asioita käytännössä. Halvimmillaan toiminimen voi laittaa pystyyn omalla nimellä, jolloin ilmoitusta kaupparekisteriin ei tarvitse tehdä, ja perustaminen on ilmaista. Ennen toiminimen perustamista, jos haluaa itselleen suojatun nimen, tulee se ilmoittaa ja maksaa kaupparekisteriin. Hinta kirjoitushetkellä on 110 euroa. Nopeampi tapa on tehdä ilmoitus netissä, jolloin keskimääräinen käsittelyaika on vain muutaman päivän, mutta toki perinteinen paperiversiokin on vielä voimassa. Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta löytyy linkki toiminimen perustamiseksi. Pankkitunnukset pitää olla käsillä, että sähköinen allekirjoitus onnistuu. Lomakkeen täyttäminen sujuu nopeasti. Päätoimiala ja yleistoimiala on mahdollista etsiä jo etukäteen Tilastokeskuksen sivuilta. Y-tunnus ja perustamisilmoituksen kirjautumisnumero annetaan välittömästi, ja tiedot lähetetään myös automaattisesti Verohallinnolle. Toiminimen tulee tehdä ilmoitus myös Verohallinnolle erikseen. Erilaisia vaihtoehtoja on ilmoittautua ennakoperintärekisteriin (palkkatuloa varten), arvonlisäverovelvolliseksi (jos liikevaihto yli 10 000 vuodessa) tai työantajarekisteriin.

Toiminimen perustaminen käytännössä